Kirgisia – auringonnousujen maa, OSA I

Bishkekin kaupunki on vihreä. Rikkaruohot tunkeutuvat katukivetyksen välistä. Kadun laidat ovat sympaattisen villiintyneet. Voikukkia, rikkaruohoa, pitkää heinää. Vehreänä kukkivat puut reunustavat katukäytäviä. Osittain ei edes huomaa olevansa kaupungissa. Eteenkään silloin, kun nostaa katseensa ja huomaa kadun päässä häämöttävät lumihuippuiset vuoret.

Saavumme Bishkekiin auringonnousun aikaan. Taivas maalautuu vaaleanpunaiseksi, persikaksi ja hempeän siniseksi. Kaikki huokailevat. Niittyjen takaa aukenee maisema vuoristoon. Ilma on utuinen ja koko maisema näyttää kangastukselta. Auringonnousu Kirgisiassa on kokemisen arvoinen. Sitä ei voi vaan katsoa – se pitää aistia, kun ympärillä tuoksuvat sireenit ja niskaa kutittelee lempeä tuuli.

Kirgisia_111.jpg

Huhtikuussa Kirgisiassa kukkivat kirsikkapuut.

Tuntui siltä kuin meidät olisi heitetty toiseen todellisuuteen, toiseen paikkaan ja aikaan. Viimeistään kahvilassa tunnistin olevani entisen Neuvostoliiton alueella. Meitä oli viisi, tarjoilijoita samanmoiset sekä yksi barista. Se palvelu, mitä olisimme voineet saada, realisoitui yhdellä vääränmakuisella jäätelöpallolla ja yhdellä uupuneella kahvilla. Pelkästään jo laskun saaminen oli ylivoimaisen vaikeaa.

”Osh-basaari lienee Bishkekin – ja koko Kirgisian – katukuvaa värittävien kolmiraita-Adidasten alkulähde.”

Bishkekiin matkaavan kannattaa varata aikaa Osh-basaarin tutkiskeluun. Myös basaari, kuin mikä tahansa vierailun arvoinen paikka maassa, aloitetaan taksikuskien tervehdyksellä. Heti sisääntulon jälkeen aukeaa näkymä kojujen sokkelikkoon. Loputtomat pienet kujat kiemurtelevat toistensa lomitse yhdistäen koko basaarin, joka on jakautunut Al-Archa joen molemmin puolin. Basaarilta löydät kaiken, mitä voit kuvitella tarvitsevasi. Myös sen, jota et edes tiennyt tarvitsevasi. Turistioppaiden pelotteluista huolimatta koen oloni turvalliseksi. Ihmisiä on paljon, mutta kaikki ovat ystävällisiä – jopa meistä huolissaan kun kuljemme yksin ilman miehiä.

Näkymää Osh-basaarilla Al-Archa -joen varrelta.

Näkymää Osh-basaarilla Al-Archa -joen varrelta.

Vaikka alue on kutakuinkin pyritty rajaamaan tuotteittain, on basaarissa lääkkeet, kaalit, Adidakset ja kengät esillä sulassa sovussa keskenään. Jotkut tuotteista ovat pölyyntyneet, rikki tai vanhentuneet. Osh-basaari lienee Bishkekin – ja koko Kirgisian – katukuvaa värittävien kolmiraita-Adidasten alkulähde. On takkia, verkkaria, kenkää ja jopa Adidas-logoin varusteltuja autoja. Paikalliset kertovat, että aito Adidas haetaan Moskovasta asti. Tämä Adidas ei ole aitoa, eikä sitä häpeillä.

Bishkekin kaupungista on suomalaisturistin kätevä vierailla myös Kazakstanin puolella, sillä maahan pääsee Suomen passilla ilman viisumia, mutta tästä kannattaa asiasta tietämätöntä rajavartiohenkilöstöä muistuttaa. Matka Almatyn kaupunkiin loi pohjaa maiden väliselle valtavalle kontrastille. Tuntuu, että hajuton ja mauton Kazakstan on menettänyt oman kulttuurinsa jollekin muulle – myynyt sielunsa. Kadut ovat teennäisen puhtaat. Jokaista puistoa reunustaa poliisikopit. Autot ovat kiiltäviä ja uusia. Niitä on paljon. Basaarilla huijataan, kadulla olemme saamassa sakkoja milloin mistäkin. Vierailemme Zenkov-katedraalissa. Ainoastaan siellä pääsee tätä paikkaa pakoon. Tuntuu heti paremmalta.

Kaikki huokaavat helpotuksesta kun palaamme yhden yön matkan jälkeen ”koti-Kirgisiaan”. Kirgisia on aito ja rehellinen. Lukuisat vuorilla vaeltavat hevoslaumat kuvaavat maata hyvin. Kirgisia on kuin villihevonen, vapaa ja itsenäinen, mutta kuitenkin laumassa – koko muulta maailmalta piilossa muiden Keski-Aasian maiden joukossa. Toisaalta oman tiensä kulkija, kaukana vuorilla, josta ääni ei kantaudu. Kuten meille todettiin: ”Kirgisia on maa, jossa kaiken saa sanoa mutta kukaan ei kuule. ”

Enni Aittila, Kirgisia-opintomatkan tiedotustiimistä

Advertisement
Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: